Kettlebell súlyok méretlépcsője

A legkevésbé sem hivatalos és egyben sajátságos értelmezésben persze!

Nem szeretem igazán, ha számon kérhető vagyok, de ugyan ki szeretné? Viszont a múlt héten felvázoltam a teremben hogy vélekedem a kettlebellek méretlépcsőjéről, amit mára már pontatlanul, félreértve idéznek, így most írásban újra nekifutok.



Amit még tudni kell, mielőtt belevágunk, hogy nagy rajongója vagyok a gondolatnak, miszerint a kettlebellek szigorú méretváltásai (8 kilogramm) a nagyobb adaptációs (alkalmazkodási) kényszert szolgálják, márpedig ez a test (meg minden egyéb) edzés lényege.
Az alkalmazott módszertan ekkora váltásokra épít, ismétlésszámaink, szettjeink és gyakorlataink ezt támogatják.

Szóval az egész beszélgetés kiindulópontja az volt, hogy kevés a teremben a húszas. (Legtöbben tényleg inkább harmincasak vagyunk, de ez most a súlyzóméret). Miközben (egyébként a visszajelzések alapján) decemberben megdupláztuk a terem húszas súlyzóinak számát! Jó, lett négy darab. ;)

Kinek való ez a méret? Bizony a kislányoknak.

Nem, a tizenhatos fiúméret, a húszas meg lány.

Hogy is van ez?

Az átlagos (testtömegű) férfiak kezdő súlyzó mérete a tizenhatos. Ha jól mozog is elég ennyi, ha meg rosszul, akkor úgyse kap súlyzót a kezébe, hiába szeretné. Innen a következő méretlépcső a huszonnégyes lesz. És ez még egy lépésből megtehető, minden gyakorlatban. Persze kezdetben deadlift, swing meg török jön. Pont mint az első gömbsúlyzó megismerésekor. Hogy innen a harminckettes ugyanígy megszelídíthető-e, vannak kétségeim... És persze ez nem is mindenkinek célja. (De.)

Ezzel szemben a lányok belépő súlyzója a nyolcas. Viszonylag gyorsan használható néhány gyakorlatban számukra a tizenkettes. (Ne feledjük, ez itt is másfélszeres méret, mint a fiús példában!) És kitartó gyakorlással a tizenhatos is jó lesz mindenhez. Végül az erős lányok használni kezdik a húszast. Hát így.

Vannak még persze kisebb testtömegű férfiak, ők kezdenek a tizenkettessel és fogják használni a húszast is. De azért a kilencven kilós emberkéknél furcsán hat - például a swingnél. Mert a plusz négy kiló még egy kézzel is vállalható.

Ami miatt tízesek és húszasok kerülnek még a terembe, az a dupla súlyos feladatok megléte. Itt ugye a két tizenhatos meg a dupla huszonnégyes között már tizenhat kiló a különbség, ez már néha vicces lehet.

Szóval így. És hogy nyomatékot adjak szavaimnak, a mai feladatban senkinek nem kell majd köztes súly! ;)

Nincsenek megjegyzések: