Miért nem való nekem a Tacfit?

Rövid személyes vélemény egy, a napokban szemem elé került (pár hetes) videó kapcsán. Egyben megragadva az alkalmat, hogy a Testkultúrás videó projekttel kapcsolatban is pontosítást tegyek. Tovább!


A fenti videó Alberto Galazzi egy szemináriumán készült Oroszországban. Ahogy Scott Sonnon fogalmaz, a kör bezárul, amit ő onnan Amerikába vitt, az Olaszországon át visszajutott.

Az említett férfiak tevékenységének hasznossága és magas minősége megkérdőjelezhetetlen a modern finesz világban. Sőt "Amerika Kapitány" Alberto személyes hősöm is.

Mégsem tudok szó nélkül elmenni amellett, amit a videón látok.

Nem arról van szó, hogy habos-babos pacifista lennék (mert csak sima pacifista vagyok), csak szerintem fontos a tényleges küzdelmi szituációk és a fitnesz felhasználás között egy éles határvonalat meghúzni és nem lépni át azt. Ahogy a japán történelmi harcrendszerek éles váltással küzdősporttá váltak - a modern kor igényeinek megfelelően, sport, hagyományőrző és nevelő funkciókat helyezve előtérbe -, itt is a célok különböznek nagyon.

Talán az a bajom, hogy Alberto valóban hiteles oktató és az elit harcosok, kommandósok és ninják emlegetése itt nem csak a megszokott marketing fogás. Viszont amíg ezeknek a csoportoknak a fizikai képzése azzal a céllal történik, hogy az aktív szolgálat éveiben csúcsteljesítményt nyújtsanak viszonylag csúnya helyzetekben, pátosszal: túléljenek mindenáron, ám nem a hosszú távú egészség, gyarapodás és növekedés mentén.

Talán már csak öreg vagyok ahhoz, hogy valakinek odaadjam a könyökömet és azt gyakoroljuk, hogy is kéne, vagy nem kéne eltörni... Meg burokban is élek, a legnagyobb rám leső veszély az, hogy Rigó Anita és Ráduly Csabi elbújnak amikor végeznek Újpesten az esti óráik után, épp amikor jövök hazafelé és elém ugranak. Mondjuk ez tényleg ijesztő. Másrészt gondolom az is segít, hogy száz kiló vagyok lufidzsekiben, nem nagyon rángatnak a BKK ellenőrök. Meg van jegyem. Nem keresem a bajt.


Szóval persze kell az, hogy valaki őrizze az álmunk, de remélem nem az edzésen rágózó tini lesz az. Meg valószínűleg nem a test alapfunkciója hogy úgy mozogj, kússz, gurulj, hogy mindig tiszta maradjon a lővonalad...

De elég a sok tagadó mondatból, 99% hogy a fenti videón  legalább háromféle szemináriumból látunk részleteket, szépen összemosva a hatás kedvéért.

Szóval az ígért helyreigazítás:

A CST (circular srenght training) három eleme:
- Intu-Flow - ízületi mobilitási rendszer, mozgás és légzés elemekkel,
- Clubbell - súlyzó használat a Perzsa, indiai gyökerekkel,
- Pasara Flow Yoga - a túl specializált elemek (lásd másik két kör) ellensúlyozása.

A Tacfit azért mosódik össze ezzel nálunk, mert Alberto személye nagyon erős kapocs. Meg ez a játék nem más, mint a CST speciális változata "taktikai" felhasználóknak. Önálló, külön rendszer - a CST európai képviselőjének irányításával.
Ahogy Summer Huntington  is irányít egy ilyen teljesen külön rendszert, a Clubbell Yogát.

Most pedig megpörgetem a buzogányokat, mert az egy békés nyugodt flow élmény. (Nem! :))

Nincsenek megjegyzések: