Edd túl magad a gyengeségen!

Avagy tömegnövelés két részletben.

Rögtön egy kis kitérő: a sűrűsödő bejegyzéseknek egyszerű oka van, ezek a témák aktuálisan szóba kerülnek a kisbüdösben (Gönczy). Jókat kérdeznek a srácok és tényleg nem árt ha nem stratégiai játékokról beszélünk - ha már az idő nagy részében álldogálni kell csak úgyis! ;)
Szóval két lazán kapcsolódó kérdés indukálta bejegyzés.


Hogyan kéne tömeget növelni? A nagyobb tömeg (izom?) nagyobb erőt jelent-e?

Kezdjük a második kérdéssel: igen, sőt!
(Spoiler: a másik válasz az, hogy többet kell enni.)

Nem véletlen, hogy erő és küzdősportokban egyaránt súlycsoportos megmérettetések a jellemzőek. (Kivéve rafinált eseteket (pl. TSC), de erről talán máskor.) Az eredményekből látjuk, hogy a nagyobb tömeg nagyobb megmozgatott súlyzókat is jelent.

(nyomás+szakítás+lökés=összesített eredmény)


Az esztétikumért edzőknél a nagyobb izomtömeg felépítése az egyik fő cél (aztán annak szálkásítása, majd arányosítása), így nagy hangsúlyt fektetnek a (minél inkább) zsírmentes tömeg építésére. Ennek okán tartom fontosnak megemlíteni, hogy bizonyos gyakorlatokban pusztán a tömeg is előnyt jelent. Az elemelésben például a test kerül a mérleg másik serpenyőjébe, hogy libikókaszerű mozgással indítsa meg a súlyzót. Nagyon erős törzse van az erőemelőknek, de a hiteles kamionsofőr derék nem mindig egyetlen nagy izomcsomó!
Más gyakorlatokban viszont a nagyobb test "hátrányt" jelenthet. Ezek - sokkoló fordulatként - a saját testsúllyal dolgozó gyakorlatok. Húzódzkodás?

Ezzel kanyarodjunk vissza a versenyeredményekhez. Közelebbről megnézve látjuk azt is, hogy ugyan a nagyobb testsúly nagyobb eredményeket is jelent, de a relatív erő fogalmának bevezetésével - vagyis a testsúllyal való arányosítás után - azt találjuk, hogy a kisebb versenyzők arányaikban jobban teljesítenek.

Míg egy 60 kilós sportember "csak" 240 kilót emel fel, addig 150 kilós társa 300 kilót. (Hasra ütve. De látjuk a négyszeres és kétszeres szorzót a testtömeghez képest, persze ezért írtam le őket így! :))

Tehát a válasz a kérdésre határozott igen. Két kiegészítéssel. (Ismertek. ;))

Egyrészt nem véletlenül különböztetjük meg a tömegnövelést az erőnöveléstől. Ez utóbbinak ugyanis csak egyik összetevője az izom mennyisége, annak beidegzése a gyakorlat ismerete legalább ilyen fontos faktorok. Most mondd ki fennhangon tízszer: Az erő készség!

Másrészt ismétlem, amennyiben szeretnénk a testünket csak úgy mozgatni a térben (pl. felmászni valamire, vagy elítélendő módon futkározni) úgy a nagyobb tömeg hátrány lehet. Bizonyos hosszabb távok gyalog bejárását, rövid sprinteket, közepesen nehéz tárgyak cipelését, lövöldözést, esetlegesen a meglőtt/sérült partner háton hazacipelését magában foglaló feladatok ellátására általában nem a 120 kilós erőemelők alkalmasak. Valamiért a 80 kilós alakokat keresik. Állítólag.


A korábbi kis táblázatra két okból esett a választásom - egyrészt a Google keresés során az első három találatban szerepelt, másrészt azt gyanítom, hogy a majd száz éves - tisztán és (a szó szoros értelmében) amatőr sportolóként elért eredmények jó összehasonlítási alapot jelentenek mindenkinek.
A sivatagos kép meg a több jobb alapon került ide.
(Mondjuk ott a Google sok csajos és néhány Alberto Galazzí képtalálatot dobott ki elsőre. De Clubbelles barátom fotója nem biztos hogy az én elméletemet támasztja alá! Így nem is találhat utat ide! :))

A fentiek figyelembe vételével - szerintem - ha nem közelítetted még meg a jelenlegi méreteidből adódó (erő) korlátokat (amire a gyakorlatban semmi esélyt nem látok) nincs szükséged tömegnövelésre.

Ha mégis így érzed, jövő héten folytatása következik...

5 megjegyzés:

xor írta...

Szupi :D

Unknown írta...

A WTCn amúgy is lefogyunk majd a sok stressztől! Jajj már megint strat játékokról beszélünk!

Gábor írta...

Na de mi alapján tudod kikalkulálni a méreteidből adódó erőkorlátot?

babzsak írta...

Kedves Gábor,

Ezek szerint valaki túljutott az első bekezdésen!

Ha az adott gyakorlat valamely sportág versenyszáma, akkor azok az eredmények jó támpontot jelenthetnek. (Néhány fontos tényező figyelembevételével. Pl. testalkati eltérések - lehet, hogy az a 90 kiló lényegesen "sűrűbb" stb.)

Ha nem, jó eséllyel akkor is fellelhető (online) forrás, ekkor arra kell figyelni, mennyire hiteles az adat. (Egy blogbejegyzés esetén ezt már mindig mérlegelni kell. :))

Itt egy gyors keresés eredménye például: http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_01_69_vxo_754_alapveto_eroszint_standardok.php

Arnold írta...

Jó ez a táblázat! Régóta keresek egy ilyet, de nem gondoltam volna, hogy valóban létezik.