Simple & Sinister

Pavel új könyvének megjelenése óta másodszor hallgattam végig a hangoskönyv verziót, ez már önmagában mutatja, mennyire jónak találtam. Olyannyira, hogy pár szóban méltassam is.

Az egész írásra jellemző a gondosan szűrt információk lehető legrövidebb formában való átadása, a leghatékonyabb utat keresve A-ból B-be. Valahogy így képzelem a katonai eligazításokat. Gondosan kigyomlálva a felesleges mondatokat. Így a felolvasott szöveg két és fél órát tesz ki. (A formátumra még visszatérek később.)


A könyv kezdetén kapunk egy gyors történelmi áttekintést az eszközről, használatának történetéről. Némi kitekintést a különböző erőszintekre, nemi különbségekre, reális vagy epikus célok felállítására. Az általános fizikai felkészülésről, kinek ajánlott a könyv programja és kinek nem.

Néhány mobilitási feladat ismertetése után bemutatásra kerül a swing és a török felállás. Részletes ismertetést kapunk a mozgásról, rávezető gyakorlatokról, pontos ellenőrző pontokat a tökéletes végrehajtáshoz.

A "program minimum" újragondolva. Itt kapjuk a program bemutatását, értelmezését. És az ígéretnek megfelelően egy egyszerűbb és gonoszabb játékot.

Regenerációt segítő ötletek és kézápolási tanácsok következnek. Megismerjük a virtuális erő fogalmát és alapvető edzéselméleti ismereteket (egy-egy félmondatban.) Egyszerű légzésfejlesztő feladatokat.

Hasznos tanácsokat kapunk az edzéshez való szellemi hozzáálláshoz. A kemény vonalas karate irányzatokkal való kapcsolat és a "kék gallérosok" (munkásosztály?) munkavégzéshez való hozzáállásának megismerésével.

Végezetül kapunk egy megállás nélküli swing teszt feladatot. Ha szeretnénk még egy kis kihívást. És persze rengeteg apró utalást, iránymutatást egy erősebb élethez.


Természetesen helyet kaptak a szerzőtől jól megszokott "Pávelizmusok", egyszerű tréfák és egészen hosszú történetek is. Általában az anekdotáknak fontos szerepük van egy-egy gondolat, ötlet bevezetésében, de ki ne mosolyogna az utasításon:  "Végy egy csomag brokkolit. Vedd le róla a gumiszalagot. Dobd el a brokkolit. ..."

Tudom, hogy vannak páran ilyenek, na nekik nem ajánlom a könyvet. :)

Aki viszont azt gondolja, hogy egy kényszerfeladat letudása ez az írás (a Dragondoornál maradt Kezd el a Kettlebellt pótlására), az nagyot téved. A téma és cél változatlan maradt, a kettlebellel való edzés világába való belépési pont megteremtése. Viszont érezhető a fejlődés. Persze általában csak apróságokon, de ezekben rejlik a lényeg.

Aki pedig Pavel munkásságának alaposabb ismerője, rengeteg utalást fog kapni különböző, további felderítésre váró területekre. Ha pedig pár alkalommal találkozott már valaki a szerzővel, akkor a hangoskönyv verzió feledhetetlen élményt fog szerezni.

Jómagam (fanboy létem ellenére) meg sem vettem volna első körben a kötetet, de a bejelentéssel egy időben kikerült a SF oldalra egy minta, amibe belehallgatva azonnal rászántam a 8 dollárt. A felolvasás minősége tökéletes és Pável pedig... Pável.



Ajánlom!

Nincsenek megjegyzések: