FMS Charge

Ha van valami, beszámolok róla, ígértem, de arra nem számítottam, hogy ekkora pörgés lesz! :)

A hírek röviden:
A múlt hétvégén volt szerencsém asszisztálni az FMS képzésen, sok szempontból élmény volt, remek csapat és magas szakmai színvonal! (Heti játékunk, fedezz fel ismerős arcokat a családból!)


Kezd finisbe érni az ALMA program szervezése a 360Gym-ben, így már csak végig kell csinálni a három hónapot! Figyelje a Blikk Fitt oldalát a FBon, akiben elveszett a nagy testvér...

És a legnagyobb játék továbbra is a Primal Charge, indulnak a csoportos edzések, folytatódik az oktatók képzése, nagy az izgalom, szerelem! :)

Pacsi!

primo rivjú

Vendégbejegyzés Wolfitól:

"Primózni voltam én!

Nade mi is az a primózás? A primal move rendszerét fedő rövidített szavacska. Jahogy még így sem világos? Nekem sem volt az, de az eredeti név még ráadásul hosszú is.

Kezdjük az elején, mert a mese is akkor szép ha hol-volt-hol-nem-volttal kezdődik és nagyharanggal végződik. Fitness őrülteknek, hivatásos harcosoknak esetleg jelenthet valamit a dolog, de nekem mint hobbi sportolónak semmit sem mondott elsőre. Mivel nagyon későn kezdtem el sportolni testem nem a kimondott finomra hangolt eszköz, a negyedszázados tespedés rajta hagyja a nyomát a legjobb genetikával rendelkező egyénen is. Mire belefogtam az önképzésbe és az erőfejlesztésbe (direkt nem írtam testépítést!) már majdnem rokkantnak számítottam. Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy fejlődésemnek ez szab határt.

Megpróbálom úgy elmagyarázni, hogy ahhoz ne kelljen TF diploma. Nekem sincs mégis megértettem. Bár túlképzett RKC instruktorainkból csak úgy ömlik a tudomány, viszonylag kevés dolog tud megmaradni az emberben amikor épp egy jól sikerült VO2-n, vagy egy ötös létrán van túl, és éppen az életéért küzd. Szerintem ezt is tanítják nekik, hogy ilyenkor kell a tudományt az áldozatokra pakolni, mert úgysem tudnak mást tenni, mint csendben tűrni... Szóval az erő nemcsak az izmokban rejlik. Jelentős az idegrendszer hatása, és az összekapcsoló mechanizmusok (szalagok, inak, ízületek...) is fontosak. Ez eddig sima ügy, hiszen az izmokban keletkező energiát el is kell juttatni a célállomásra, teccikérteni? És a gondok itt keletkeznek, hiszen lehetnek az embernek nagy, hasznos, jól megmunkált izmai, ha a többi rendszer trágya. Keresni kellett hát valamit, ami kimondottan ezen segít, hátha lehet még tenni valamit a rozsdásodás ellen.

Így jutottam el a primóhoz. De mit is takar ez az egész? Gyakorlatilag talajon végzett tornát (még véletlenül sem talajtornát). Az ember a saját testsúlyával játszik, és igyekszik ezt a mindig kéznél lévő eszközt arra ösztönözni, hogy mozgékonysága, rugalmassága javuljon, mozgástartománya kibővüljön. Kicsit gyógytorna, hiszen az egykoron természetes mozgást igyekszik visszacsempészni életünkbe. Kicsit jóga, hiszen elég hülye pozíciókig lehet vele eljutni. Amiben mégis eltér ezektől az maga az intenzív mozgás.  A gyógytornához képest nagyon megdolgoztatja az embert, a jógával ellentétben pedig itt nem az egyes pozíciókba történő belenyugvásról van szó, a hangsúly a pozíció eléréséig tartó mozgáson van. Kismókusok (hozzám hasonló droidok) esetében ez a mozgás a csigalassú tempóban történik, de a nagymókusok már nagyon lendületesen végzik a tornát. Hozzám hasonlók kihívást is fognak benne lelni, az edzés végén az összekapcsolt gyakorlatsor nagyon kemény. A kihívást azonban nem biztos, hogy bárki megtalálhatja benne. Azok a terminatrix lányok, akik már kettlebellen is olyan teljesítményeket produkálnak, hogy ha lehetne elhúznák foggal Nick Árpit aki éppen egy kompot húz el foggal, nem biztos, hogy „élvezni” fogják ezt az edzést. Nekünk azonban itt a lehetőség, hogy valami hasznosra áldozzunk időnkből és pénzünkből.

Azonban nem lehetne teljes a beszámoló némi trollkodás hiányában. Szóval hol van a hátulütő? Ott, hogy ez az egész kicsit gay. Na nem nagyon, csak mint mondjuk a földharc, a birkózás, és a spinning. Szóval mindenki döntse el, hogy tud-e azonosulni a dologgal, aztán pedig tessék kipróbálni személyesen."